PrintFrendly

2014. február 3., hétfő

Cukros csavart patkó

Szombat reggel korán kidobott az ágy és elsétáltam a közeli pékségbe friss kenyérért, amíg a család még pihent. Ott láttam meg ezt a cukros péksütit, amiből már csak egy darab várta sorsa beteljesülését. Hajtott a kíváncsiság, ezért megvettem. A tésztája és az íze a cukros briósra emlékeztetett, csak kicsit szárazabb volt. Már akkor tudtam, ezt nemsokára elkészítem házilag. A saját, jól bevált kalács receptemet alapul véve egy könnyű tésztájú, foszlós kalácska lett belőle. Nagyon fincsi egy pohár tej vagy kakaó mellé.

Hozzávalók 8 kalácshoz:
  • 55 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 ek méz
  • 5 dkg margarin
  • 1 egész tojás
Tetejére:
  • 1 tojás
  • 1 ek cukor
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8 db, közel egyforma csíkra vágjuk.
A csíkokat kb. 60-70 cm hosszú rudakká sodorjuk, behajlítjuk U alakban.
A rudak 2 szárát egymáson körbe tekerjük, a végét összecsípjük.
Patkó alakra hajlítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Hagyjuk még kelni 30 percet.
Lekenjük egy felvert tojással és megszórjuk cukorral.
Előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése